Hundsport

Breeders connect doglovers

Skottefederationen

Tips på valpkurser och olika hundsporter du och din hund kan ägna er åt.

Att träna tillsammans är ett sätt för dig att ha roligt tillsammans med din hund. 


K9 Biathlon

K9 Biathlon är ett terränglopp för både förare och hund.

Vill man så kan man gå igenom hela banan och bara ha roligt med sin hund. Banorna består av flera löpsträckor med stundvis tuff terräng och ett flertal hinder som ekipaget ska ta sig runt på snabbast tid.

Hur långa banor är beror på arrangörerna.

Hinder på banan kan bestå av tunnlar, vattenhinder, skyttestationer...Agility
Agility är en fartig och rolig sport för både förare och hund. Agility kom till Sverige i mitten på 80-talet och har sedan dess blivit en mycket populär sport. Den bygger på ett nära samarbete mellan hund och förare. Föraren ska visa hunden vägen genom en bana av hopphinder, tunnlar, slalompinnar och balansbrädor – och snabbt går det!
Inom sporten tävlar man både individuellt och i lag och det finns tre olika storleksklasser för hundarna - small, medium och large. Tävlingsklasserna finns i olika svårighetsgrad från I-III och dessutom finns det hoppklasser där inga av balanshindren ingår. Din hund ska ha vara minst 18 månader innan den får börja tävla.


Lydnad
Inom lydnad bedöms hundens prestation i de olika momenten. Föraren ska med mycket små hjälper tala om för hunden vad den ska göra och för det krävs mycket träning. Tävlingsmomenten består bland annat av: platsliggning, inkallning, fritt följ och läggande under gång. I lydnad tävlar man i fyra olika klasser (I, II, III och Elit) och svårighetsgraden ökas successivt.
Lydnad är en kvalitetstävlan där du vinner första, andra eller tredjepris, beroende på hur mycket poäng du och din hund har fått - oavsett vilken placering ni hamnar på jämfört med de andra deltagarna. Om du har fått ett förstapris i en klass får du gå vidare och tävla i nästa klass om du vill, eller stanna och ta tre förstapris i samma klass och därmed få titeln LP.


Freestyle
Freestyle kan beskrivas som ett lydnadsprogram till musik. Det är fortfarande en ganska liten sport i Sverige, men i USA är Freestyle en mycket populär uppvisningssport!
Tanken bakom sporten är att hund och förare ska träna med glädje och samspel. Ett program kan innehålla både vanliga lydnadsmoment och mer fantasifulla rörelser. Föraren väljer musik och gör koreografin helt själv och ett färdigt program kan ta ungefär 5-10 minuter att genomföra. Programmet bedöms sedan av tre domare enligt ett bedömningsprotokoll.


Bruks

I ett bruksprov testas lydnad och hundens färdigheter inom någon av grenarna sök, spår, rapport, patrull och skydd. Varje år arrangerar Svenska Brukshundklubben tusentals bruksprov runt om i landet. Det finns flera olika varianter av bruksprov, men i samtliga ingår ett lydnadsmoment och ett fältprov. Lydnadsprogrammet är obligatoriskt och ska genomföras av alla ekipage. Det finns fyra olika klasser där lägsta nivån är appellklass och den högst är eliklass.


Hundfrisbee

I Sverige finns sporten som aktivering, uppvisning och kursverksamhet, samt med enskilda ekipage som tävlar. Det är en poängsport som finns i två grenar: distans och freestyle. Distans går ut på att hinna göra så många och långa kast som möjligt under begränsad tid, i denna gren används endast en frisbee som hunden alltså måste apportera. Freestyle är en uppvisningsgren där ekipagen blir poängbedömda för inlärda trick.


Flyball
Har du en hund som älskar bollar? Då är detta kanske sporten för er! Det är en otroligt fartfylld och publikvänlig sport.
Flyball är en lagtävling som utförs i stafettform, med två banor som går parallellt med varandra. Den första hunden springer iväg, hoppar över fyra hinder och fram till en låda som står i slutet av banan. Lådan innehåller en boll och för att bollen skall skjutas upp ur lådan måste hunden trycka med sina tassar på en platta. Hunden ska sedan fånga bollen och springa tillbaka samma väg över hindren och över mållinjen för att släppa iväg nästa hund. Föraren får inte följa med hunden ut på banan utan måste styra hunden med rösten.


Jaktprov

Det finns många olika typer av jaktprov. Alla är arbetsprov för att se om hunden klarar av en viss uppgift. Hundar som deltar används också ofta vid jakt. Det är varje specialklubb som ansvarar för regelverk och arrangerar tävlingar. De flesta jaktprov är specifika för en hundras eller en grupp av raser och arrangeras då av den aktuella specialklubben.


Nosework

I nosework jobbar hunden aktivit med sin nos och får då då mental och fysisk aktivering. Hunden ska söka efter specifika dofter i olika miljöer med olika svårighetsgrader.

Nosework är en aktivitet som alla hundar och hundägare kan ägna sig åt, det enda som behövs är ett intresse för nosarbete, sporten kräver inte avancerad eller kostsam utrustning. En träning som passar alla hundar!


Hundsport Special via SKK

Facktidningen Hundsport Special ges ut av Svenska Kennelklubben, SKK. Tidningen finansieras gemensamt av SKK och länsklubbarna. Artiklarna vänder sig till uppfödare och andra med ett djupare intresse för hundavel, genetik, medicin och liknande.Vill du ta en närmare titt på innehållet i Hundsport Special? I menyn, under rubriken "Provläs HSS" finner du några av de intressanta och angelägna artiklar som har publicerats i tidningen. Du som är uppfödare får automatiskt Hundsport Special utan kostnad om du har registrerat ett nytt kennelnamn under året eller har ett registrerat kennelnamn sedan tidigare och haft minst en kull de senaste fem åren. Ingen anmälan behöver göras, tidningen skickas automatiskt till dig. 

Vikten att gå på valpkurs


Du och hunden gör något roligt och spännande tillsammans, vilket stärker er relation.
En modern, välutbildad instruktör gör att du får ta del av den senaste forskningen när det gäller både uppfostran, inlärning och hundkunskap. Det har hänt mycket på den fronten de senaste åren.


Din hund får upptäcka nya platser och miljöer, vilket är värdefull miljöträning för framtiden.


Valpen får socialisera med både olika sorters människor samt andra hundar av olika raser.


Valpen tränas att fokusera på dig, att det är dig den ska lyssna till, trots att det finns annat spännande runtomkring. Att ha en bra kontakt är ovärderligt i livet med hund.


Valpen lär sig att slappna av, att kunna vara lugn och trygg i olika miljöer och med andra människor och hundar runt omkring.


Du träffar andra hundägare som kanske kan bli både promenadkompisar, lekkompisar till valpen och någon som kan hjälpa dig att ta hand om hunden ibland.


Du får ett seriöst forum för att utbyta idéer, tankar och lyfta frågor. Troligen kan du också själv bildra med mycket som de andra hundägarna har nytta av.


Familjen är ofta välkommen på valpkurser. Även om du själv har stor hundvana kan övriga familjemedlemmar lära sig mycket och stärkas i sin nya roll.


Du får hjälp med att se på din hund, och dig själv, med andras ögon. Det kan vara både stärkande och en viktig ögonöppnare.


En kunnig instruktör, och/eller seriös hundklubb kan bli ovärderlig hjälp och bollplank även när hunden blir lite äldre, både när det gäller att få hjälp med vardagsproblem och träning.


Bra vardagslydnad är enormt viktigt för ett härligt hundliv tillsammans. På valpkursen får du personlig rådgivning och feedback och tips på bra, beprövade metoder att arbeta med.

WEBMASTER


webmaster@skottefederationen.se


Since our start of a new webhotel (2019-08-11)

We now use a responsive multi-layout website that works for both smartphone and desktop.


25% is using mobile, 75% Desktop


56 219 Visitors from start untill today 2020-09-28

VISITORS STATISTICS (2020-08-11)


1. Sweden 12 563

2. Europe 29 609
3. Russia 5 857

4. Nederland  5 741
5. Germany  4 619
6. USA  3 893

7. Asia  3 040

8. Ukraine 2 551

9. Denmark  1 118

10. China 1 101

Copyright © Skottefederationen 2019 All Rights Reserved

Denna websida vill ha ditt godkännande att vi använder statistik om antal besökare (inget personligt). This website tracks visitors (not person) only for statistic, we want you too help us by admitt this!

Acceptera