Lekar

Breeders connect doglovers

Skottefederationen

Enkla lekar och vardagsaktiviteter

(som ger hunden den så viktiga mentala stimulansen).


1. Välj rätt hand
Håll händerna bakom ryggen och ta en godis i ena handen och håll fram, precis som när du leker med barn men här är hunden överlägsen eftersom den kan lukta sig till rätt hand. Väljer hunden fel hand, vänta ut den tills den väljer rätt och gör om. Det kan ta några gånger innan hunden förstår vad den ska göra.


2. Kurragömma
En klassiker som funkar lika bra för hundar som ungar. Är ni fler hemma kan en person hålla i eller stänga in hunden medan du eller flera personer gömmer sig om det bara är du och hunden får du träna hunden att vänta tills du ropar att den får komma. Här behövs inget godis, att hitta dig är belöning nog!


3. Gömma godis/leksak
Välj något ätbart hunden gillar med stark doft eller kanske en populär leksak, tuggben – och göm. Visa gärna vad hunden ska leta efter först och gör det inte alltför lätt om hunden är snabb men du kan alltid trappa upp efter hand. En del hundar ger upp snabbt och ber matte/husse om hjälp men uppmuntra den att fortsätta leta. Perfekt övning för att träna uthållighet.


4. Hjälpredan
Varför inte träna hunden till något användbart, som till exempel hämta posten, tofflorna, kopplet, eller plocka upp när du tappar något … Du kan också lära din vovve att öppna skåpsluckor och lådor, hunden får lättare grepp om du binder en handduk eller ett snöre i handtaget. Har du en lättlärd hund med stor räckvidd kan det vara bra att tänka en gång extra innan du tränar in detta, om det finns lådor du inte vill att hunden ska komma åt kan det vara bra att skippa den här övningen.


5. Träna ordförståelse
Känner du till Chaser, bordercollien som kan över 1 200 ord och kan hämta rätt leksak bland 800 stycken!? Nu är ju just hon väldigt speciell, men alla hundar kan lära sig några ord och saker om du tränar med tålamod. Visa hunden föremålet, säg namnet och upprepa ofta. Du kan behöva träna under flera dagar och sedan kan du prova om hunden kan hämta det bland andra föremål och successivt utveckla vokabulären. Hunden behöver såklart förstå kommandot hämta innan!


6. Lär hunden att städa
Hundar som gillar att apportera och bära saker brukar snabbt fatta den här aktiviteten. Sprid ut leksakerna på golvet, peka och låt hunden hämta dem och ge till dig, en i taget. Perfekt även i tv-soffan på kvällen och om du vill göra det lite svårare, be hunden lägga sakerna i en hink eller låda.


7. Köp ett hundpussel/en aktivitetsleksak
Det finns många olika varianter och svårighetsgrader som kan hålla hunden sysselsatt en lång stund, givetvis är du med och hejar på. Du kan också göra egna leksaker.


8. Låt hunden jobba för maten
Lägg torrfoder eller godis i en pappkartong, handduk eller plastflaska.Uppmuntra hunden att leta, gräva och krafsa för att få fram sitt foder. Låt den jobba lite för maten men se upp så den inte kan få i sig till exempel plastkorkar eller annat olämpligt. Har du en hund som äter och sväljer ”allt”? Skippa denna övning.


9. Lek ”rapport”
Här behövs två personer som hunden omväxlande ska gå till när ni ropar på den. Vill du göra det lite svårare, be hunden bära med sig något och lämna till den som ropar. Ännu svårare blir det om ni är ännu fler, och så ska hunden gå till rätt person. Kom ihåg att belöna rikligt!


10. Byt promenadrunda
Inget är så stimulerande som nya platser och nya dofter.


11. Ge hunden ett dagligt jobb
Kanske kan den hjälpa dig att hänga tvätt/plocka upp tvätt i tvättkorgen och ge dig, hämta vedklabbar till brasan i boden eller väcka barnen? Det är bra mental stimulans.


12. Bestäm träff med en kompis
Att få leka med, eller bara träffa en annan, trevlig, hund är både kul och stimulerande. Att träffa nya människor , eller andra djur, är också spännande och låter hunden använda alla sina sinnen.


13. Fixa en grävgrop åt hunden
Har du en trädgård och kanske till och med en övergiven sandlåda – perfekt. Här kan du gömma leksaker eller annat kul hunden ska gräva upp. Fungerar lika bra med snö eller en lövhög.


14. Lek monster
Här får du förstås känna in och vara lyhörd så att inte hunden blir rädd. Men känner sig hunden trygg med dig kan du smyga på den och vara lite läskig och jaga den, och sen byter ni, så att du är rädd för hunden. Avsluta med kramkalas.


15. Upptäck en ny miljö
Kanske kan hunden få följa med till djuraffären när ni ska köpa foder, prova att åka hiss, buss, sitta med på uterestaurangen eller titta på fåren på 4H-gården? Det ger fin mental stimulans. Är det okej för jobbarkompisarna att den får följa med till jobbet en sväng? De flesta hundar är nyfikna av naturen, men ta det varligt om du har en försiktig hund, det ska vara en trevlig upplevelse.


16. Låt någon annan ta en promenad med hunden
Andra människor går andra vägar och gör annorlunda saker. Är det en person hunden – och du – känner er trygga med blir det kul och nytt.


17. Byt ut leksakerna
Det kan vara lätt att förköpa sig, och har du ett lager, låt bara hunden ha några leksaker i taget. Sedan kan du plocka fram och byta ut lite då och då så blir de nya igen.


18. Ge hunden något att tugga på
Ett märgben eller tuggben kan hålla hunden sysselsatt ett bra tag. Men håll ett vakande öga på tuggeriet så att hunden inte sätter i halsen.


19. Lär hunden något nytt
Kanske ett partytrick, eller gå all in för lydnadsövningarna, hunden bryr sig inte i fall den tränas att falla död ned på ordet ”Pang” eller göra en perfekt apportavlämning. Det är uppiggande mental stimulans för vovven. Huvudsaken är att den får lära sig något nytt på ett trevligt, positivt sätt. Kanske har ni några gamla trick att damma av också?


20. Gosa, mys, klappa och prata med hunden
Att ge hunden din odelade uppmärksamhet är guld värt. Beröring gör att både två- och fyrbenta mår bra och att få hunden att känna att den är betydelsefull och älskad kan få den mest uttråkade hund på gott humör igen.


21. Utomhus

Utomhus kan du be hunden gå på murar och stockar och gömma saker som hunden får leta efter. På det sättet tycker hunden att du är mer spännande än andra hundar, harar eller joggare.

22. Lägg undan mobilen

Lägg undan mobilen när du promenerar så att du och din hund är tillsammans på riktigt.


23. Bestraffning

Bestraffning är en dålig lösning som bara har effekt en kort period och dessutom gör hunden undergiven och passiv.


24. Inomhus träning

Träna din hund mentalt inomhus ett par gånger varje dag. Göm tex pyttesmå godisbitar i rummen. Ett trettiotal bitar tar dig några minutrt att gömma, men hunden 15-20 min att hitta. Du kan också träna små enkla konster med din hund eller ge den askar med något gott att öppna.


25. Hundens Signaler

Se  din hunds signaler ! När den vill att du ska hitta på något kul - gör det - låt inte din hund vila för länge.


26. Belöning

Belöna din hund på varierande sätt, ibland med små godisbitar, ibland med en leksak och alltid med din glada röst.


Källa: Puppyleaks

WEBMASTER


webmaster@skottefederationen.se


Since our start of a new webhotel (2019-08-11)

We now use a responsive multi-layout website that works for both mobile and PC.


56 219 Visitors from start untill today 2020-09-28

VISITORS STATISTICS (2020-08-11)

1. Sweden 12 563

2. Europe 29 609
3. Russia 5 857

4. Nederland  5 741
5. Germany  4 619
6. USA  3 893

7. Asia  3 040

8. Ukraine 2 551

9. Denmark  1 118

10. China 1 101

Copyright © Skottefederationen 2019 All Rights Reserved

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.

Acceptera