Sköta Valp

Breeders connect doglovers

Skottefederationen

Saker du bör tänka på med en ny valp

Barn och hund är en fin kombination i synnerhet om vuxna handleder. 

Frågan är inte hur hunden är mot barn, utan hur barnen är mot hunden.

Det kan vara tacksamt för barn att tidigt lära sig ansvar om allt vad det innebär att ha hund.

Det finns många sätt att träna din nya valp på, och den goda nyheten är att din valp definitivt vill lära sig! Innan du låter din valp få full tillgång till huset, se till att lära dem husreglerna och undvika olyckor.


Här är alla saker du behöver tänka på när du börjar träna din nya valp.


1. Instängning kan verka som en straff, men det kommer att hjälpa.


För många kan tanken på att begränsa en helt ny valp till ett visst område i huset eller en låda kännas hemskt. Att höra din valp ropa/gny kan definitivt sätta din viljestyrka på provet, men att hålla din hund i ett tillräckligt litet område kommer snabbt att lära dem att inte bryta sig ut.


Inlärningsträning är effektiv av många skäl. Din valp vill inte lindra sig på ett litet utrymme som de inte kan lämna.


Att låta sin valp vara i valphage eller låda hjälper också till att skydda din valp. Till exempel, om du inte är hemma och låter din valp få fri regeringsrätt för huset, kan de komma in i något giftigt eller fastna någonstans.


Så småningom, med korrekt träning, kommer din valp att betrakta det utrymmet som sitt eget, personliga territorium. Det kommer att vara en säker plats för dem att dra sig tillbaka till när de känner sig överväldigade eller bara vill ha lugn och ro. Du kan hitta dem ta en tupplur där efter val innan det länge, och de kanske till och med föredrar det framför dina mänskliga möbler när de letar efter en viloplats.


2. Så snart du låter din valp ta steget och ta dem utanför

När du först börjar leka med dem så snart du släpper ut dem. Innan du introducerar din valp till sin nya favoritleksak, ta dem utanför och låt dem utforska själv.

.
Använd ett kommandoord, som "kissa," "ut", eller vad som helst som fungerar för dig för att signalera till din valp att det är dags att gå ut och lindra sig själva. Även om du har en grind i din trädgård bör du börja med valpen i koppel så att de vet att det är dags att göra sina behov och inte leka.


Om du är hemma med din valp hela dagen, bör du fortfarande hålla dem i antingen en hundleksak eller i sin låda om du inte kan hålla all din uppmärksamhet på dem. Låt din valp ut varannan till två timmar för att se till att de inte sitter i sitt trånga utrymme med en full blåsan eller tarmen.


3. Belöna dem generöst

Hal några små godbitar på dig när du låter din valp utanför för att gå och göra sina behov.


När de har lyckats se till att starkt berömma och belöna dem . Din valp kommer snabbt att associera den positiva förstärkningen de får med att sköta sig, och de får idén att de ska göra om det där

4. Undvik att skrika åt dem om du hittar en olycka

Om du lämnar din valp i deras låda och du återvänder hem till en smutsig situation, motstå lusten att vara irriterad på din valp eller skrika åt dem.
lDin valp kommer inte att associera straffet med olyckan, eftersom du inte fångade dem i handlingen.


Att skrika på din valp kan faktiskt leda till motsatt effekt  - de kan börja med undergiven urinering för att bevisa att de inte är ett hot. De kan också utveckla neurotiskt beteende, som att gömma sig eller till och med äta deras bajs för att undvika straff.


5. Du kan använda tidningar för att träna din valp inomhus

Om du bor i en fem våningar eller du får en valp när det fryser kallt ute kan det vara svårt att släppa ut din valp varje par timmar. Det betyder inte att du fortfarande inte kan träna din valp framgångsrikt hur man göra sina behov utanför. Lägg in tidningar eller ett tygdrag i valputrymmet som du hjälper din valp att använda som nöd toaletten. 


6. Att ge din valp i ett sömnschema kan också hjälpa

Nu kommer du inte att kunna magiskt diktera när din valp ska somna och vakna, men för att se till att din valp kan växa till en hund som kan lindra sig själv enligt ditt schema kommer du att vilja skapa en rutin för din valp.


Till exempel måste valpar urinera inom en halv minut eller så efter att de vaknar upp. Om du vill göra några saker på morgonen innan du går din valp, kanske de ska sova i sitt trånga utrymme - inte i ditt rum - så att de inte vaknar så fort du gör det.


Omvänt, många tycker om gå ut med sina valpar direkt på morgonen hjälper dem att slå slumrknappen ett dussin gånger, så du kanske vill att din valp ska sova i samma rum som du.


Det kan ta en del försök och fel, men du och din valp kommer att hitta ett spår när det gäller att lindra sig på rätt sätt. Genom att ta ut valpen vid samma tidpunkter under dagen - i början, och sedan långsamt lindra dem till fyra till sex timmar istället för varje timme - vet de när de kan förvänta sig att gå ut och sköta sina behov. Hundar trivs med strukturen, och detta kommer också att hjälpa till att stabilisera din relation med din valp. 


Ingen berättade om jobbet att skaffa en hundvalp till en barnfamilj !


Hur svårt kan det vara att skaffa hund till en barnfamilj? Maija Virtanen berättar om sina erfarenheter.


Man ska fundera noga på olika saker före man kan bestämma om ett husdjur ryms med i ens liv: vilken hundras passar, har man råd passar hunden i ens livsstil och så vidare. Vi trodde vi hade funderat på allt men det visade sig att vi inte hade, skriver Maija Virtanen.


Under coronatiden har allt fler börjat fundera på att äga ett eget husdjur. Så pass många att det inte har räckt till åt alla under våren 2020.


Då nioåringen var åtta år började hon drömma om en hund. Ingen av oss har tidigare ägt en hund, så tanken var spännande. Vi sa till dottern: om du tar dig ut på låtsas-promenader varje morgon före skolan börjar i ett halvt år så kan du få en hund.

Det trodde jag skulle visa verkligheten för henne. Eller vad en stor del av vad livet med hund handlar om.

Fast man äger en hundvalp kan det vara svårt att lämna sina kära hobbyer för att ta ut hunden.


Många fördelar att ha hund
Nog hade jag själv också emellanåt tänkt att en hund kunde vara bra och skönt att ha. Den skulle ta mig ut på promenad, vilket annars är svårt. Den skulle bota allergier hos mina barn. Den kunde till och med vara ett psykologisk vapen mot depression och få äktenskapet att må bättre. En ganska tung börda för en liten hund.

Min dotter är (som säkert alla barn) bra på att förhandla. Då hon efter det första jublet förstod hur lång tid ett halvt år är, försökte hon få ner tiden till ens två eller tre månader.


Tre gick jag med på och sedan förhandlades överenskommelsen till ytterligare tre stadier.

I en månad skulle hon vänja sig vid att vakna tidigare, i en månad skulle hon ta sig ut ur lägenheten och först den tredje månaden skulle hon ta en promenad. Fine.

Så hon gjorde det. (Eller snarare efter två månader började sommarlovet och projektet dog så småningom ut, men åtminstone vaknade hon själv tidigare).

Det tog tid att lära sig om vilken hund som var den bästa möjliga rasen för oss. Och det var omständigt att hitta rätt valp. Den första som vi bokade föddes med ett hjärtfel. Det var sorgligt. Fast senare kom det fram att det trots allt inte var något fel med den. Det var lyckligt för hunden. Men sedan hittade vi en annan hund som till och med fanns närmare vårt hem.


Vad har vi gjort!?
Så vi fick en hund. Den är nu sju månader gammal. Eller ung. Den är ungefär som en fyraåring i människoålder.

En kollega som haft hundar sa: “Ni kommer att tänka 'vad har vi gjort!' under det första halvåret med valpen men sedan blir det bättre".

Vår hundvalp har för det mesta varit en ganska lugn och försiktig personlighet. Vi har inte rivit oss i håret och skrikit av desperation.

Nog kan det vara störande att stiga i hundkiss eller bajs i sitt hem eller att vara tvungen att hindra hunden från att bita i barnens händer.

Eller stoppa den då den tuggar på ben/ hår/ strumpor/ leksaker/ hörlurar, men för det mesta har det varit okej. Efter 6,5 månad verkar den även ha blivit rumsren.


Många tillbehör behövs
Vi vuxna har varit litet tveksamma till om vi verkligen klarar av att vara hundägare. Om vi klarar av att skola hunden till en duktig hundmedborgare.

Därför köpte vi allt som uppfödaren sade att vi behövde: nagelsax, tandborste, tandkräm med kycklingsmak, leksaker och konserverad sparris (första hjälp).

Därför anmälde vi oss till en valpskola (10 gånger för 185 euro). Vi måste ändra på våra rutiner för att hunden inte skulle behöva vara ensam hemma för länge. Vi går ut på promenad i alla väder och sent på kvällen.

Vi har läst om olika hundsjukdomar och om möjliga olyckor som kan ske i hemmet. Jag måste skaffa mitt livs första par läsglasögon för att kunna klippa valpens svarta små naglar.


Inte så lätt att vara matte/ husse
Vi har skolat oss själva till att bli hundägare. Vi har också försökt skola hunden.

Den ska hyllas och belöna då den kissar och bajsar på rätt plats, då den promenerar i rätt takt, då den inte skäller åt andra hundar och då den tittar på en då man säger hans namn. Och vi har sagt ifrån då den biter på händer, då den tar strumpor – emellanåt medan man håller på sätter dom på sig – eller då den tuggar på möbler.

Vi har gett den mat på rätta mattider och inte gett den uppmärksamhet då den tigger vid matbordet. Vi ger den hundleksaker och ben att tugga på.


Man får lära sig att bli hundägare
Men det som ingen hade pratat om före vi tog hunden (av alla de råd man fick) var att också lära barnen att vara med hunden.

Och det är vi (ohundskolade) vuxna som borde lära dom det. Hur leker man med hunden? Hur leker man så att hunden inte blir rädd och biter en? Man tänker inte på att en fyraåring är väldigt nära hundens tänder med sitt eget ansikte. Vad betyder det då hunden låter så? Vad betyder det då hunden har sina öron så? Hur hittar man en varm relation med djuren?


Att äga en hund i en barnfamilj är faktiskt ett tredubbelt jobb.

Förutom att lära hunden så måste man lära sig själv att bli en hundägare. Dessutom måste man lära sina egna barn att umgås med hunden.

Det har varit litet jobbigare att skaffa hund än jag hade förväntat, trots förberedelserna.


En kurs om hundens språk och dess beteende skulle heller inte ha skadat. Men å andra sidan är vi jättestolta över nioåringen som fortfarande vaknar tidigt både under skoldagar och helger för att ta ut hunden. Och även efter skolan går hon på promenad med hunden (då man har tjatat cirka tio gånger om saken).

Mera om olika sidor i vardagen med en fyra månader gammal valp i en småbarnfamilj kan du se i serien Valpen Micki som finns på Barnens Arena & Yle Arenan.


Källa: svenska.yle.fi

WEBMASTER


webmaster@skottefederationen.se


Since our start of a new webhotel (2019-08-11)

We now use a responsive multi-layout website that works for both mobile and PC.


56 219 Visitors from start untill today 2020-09-28

VISITORS STATISTICS (2020-08-11)

1. Sweden 12 563

2. Europe 29 609
3. Russia 5 857

4. Nederland  5 741
5. Germany  4 619
6. USA  3 893

7. Asia  3 040

8. Ukraine 2 551

9. Denmark  1 118

10. China 1 101

Copyright © Skottefederationen 2019 All Rights Reserved

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.

Acceptera