Om skotten

Breeders connect doglovers

Skottefederationen

FAKTA OM SKOTSK TERRIER

Nyfiken på en skotte ...

Medan hundarna i filmerna kan få det att se enkelt ut, måste man vidta försiktighetsåtgärder innan man tar in en hund i hemmet.

 

Att ha en hund kan lära barn ta ansvar och känna medlidande, samt ge dom en trogen lekkamrat. 


Rasen främst som sällskapshund. Rasen är väldigt självständig och går efter eget huvud.Den Skotska terriern är lugn, kärleksfull, glad, självständig, djärv, verkar lite allvarlig, stor integritet, anpassningsbar och modig. Rasen har hög smärttröskel. Den skotska terriern är likt många andra terrierhundar en envis ras, men ändå villig att lära sig mycket. En skotsk terriervalp behöver lära sig att umgås med andra människor och hundar, för att inte bli svårhanterad senare. En ägare till en skotsk terrier behöver mycket tålamod, visa tydligt ledarskap och behöver ge den mycket motion.


Har Du bestämt Dig för att köpa en Skotsk Terrier gratulerar vi er, kom även ihåg att vi i Skottefederationen gärna hjälper er tillrätta.

Skotten som familjehund
Inomhus är rasen påfallande lugn och passar därför de flesta familjer utmärkt.


Skotten går bra ihop med barn


Under förutsättning att hunden växer upp tillsammans med barn och att dessa behandlar honom med hänsyn och vänlighet.


Som med alla raser är det mest en fråga om hur barnen behandlar hunden och inte tvärtom.

Skottens Motionsbehov: Upp till 1 timme.


Livslängd: 11 - 13 år.


Energinivå: Medel.


Vikt: 8 - 10 kg.


Höjd: 25 cm.


I stan eller på landet: Båda

Grundvaccinering
I Sverige vaccineras valpen mot tre väldigt smittsamma och allvarliga sjukdomar: valpsjuka, hepatit (smittsam leverinflammation, HCC) och parvovirus (hundpest).


Detta kallas för grundvaccin och tas på en och samma gång vid cirka 7-8 veckors ålder.


När valpen blivit 12 veckor gammal är det dags för påfyllnadsdos och det rekommenderas även att hunden blir vaccinerad igen vid ett års ålder.


Därefter vaccineras hunden med tre års intervall.

Utseende:
De första skotska terrierna var inte svarta utan tigrerade (brindle). Den svarta färgen började uppträda under början av 1900-talet.


Det finns även ljusa, vetefärgade skottar. Den skotska terriern är en stadig och kompakt hund, ett energiknippe.


Huvud och svans bärs högt, öronen är upprätstående.


Pälsen trimmas kort på kropp, nacke, hjässa och svans.


Håret får växa långt på ben och mage samt för det karakteristiska terrierskägget.

Flyga med hund

För hundar som tillåts flyga i kabinen kan det kosta mellan 200-1 500 kronor.


Ska den flyga i lastutrymmet kan det kosta från 350 kronor och uppåt. Det finns viktbegränsningar för hur mycket hund plus bur får väga. Även här har flygbolagen egna regler, så du måste fråga om det innan du bestämmer dig.


Observera att alla husdjur som ska resa inom EU numera behöver ett eget pass. EU-passet kan också användas när ditt sällskapsdjur reser till ett land utanför EU. Passet kan införskaffas hos veterinären. Tänk dock på att ditt djur måste vara identifikationsmärkt och vaccinerat mot rabies innan passet kan beviljas.Många smittsamma hundsjukdomar är mycket vanligare i andra länder än i Sverige. Ansvaret för skyddsåtgärder vilar helt på dig som djurägare och det är en hel del du bör tänka på för att minska risken för att din hund utsätts för onödig smitta.


Det finns olika regler och regler för att resa med flyg med djur, beroende på destinationen. Så boka din resa med gott om tid och presentera de ursprungliga versionerna av ditt husdjurs dokument. Dokumenten omfattar import-, export- och transitpapper samt hälso- och vaccinationsbevis och även ett husdjurs-pass som du kan skaffa hos din veterinär. Om ett djur inte får komma in i ett land eftersom det inte har fått de nödvändiga vaccinationerna måste ägaren betala för returflyg.


De flesta flygbolag kräver att du måste ha en IATA-godkänd bur vid transport av sällskapsdjur. Dessa hyrs i enstaka fall ut av flygbolaget mot en avgift. En majoritet av flygbolagen rekommenderar en så kallad ”Sherpa bag”, det vill säga en halvhård väska/bur. 


skyscanner.se hittar du information om vad det kostar hos olika flygbolag att flyga med hunden.


Kuriosa:
Den skotska terriern är känd för sin lojalitet. Den skotska terriern Bobby uppmärksammades i staden Edinburgh för sin starka lojalitet mot sin husse. Bobby tillhörde en polis vid namn John Gray som var väl känd i hela Edinburgh på grund av hans frekventa patrullerande på nätterna tillsammans med Bobby som alltid följde med. John fick med tiden tuberkulos och dog, Bobby började då besöka sin husses grav varje natt oavsett väder. Detta gjorde han ända fram till sid död. En staty upprättades som en hyllning till den trogna hunden och den finns fortfarande kvar.


Den berömda New York poeten Dorothy Parker var bland de första att äga och visa upp sin skotska terrier. Hennes frekventa promenader i staden med sin hund Daisy kan mycket väl ha bidragit till att väcka intresset för rasen som mötte sin kulmen under den tiden.

WEBMASTER


webmaster@skottefederationen.se


Since our start of a new webhotel (2019-08-11)

We now use a responsive multi-layout website that works for both mobile and PC.


44 696 Visitors from start untill today 2020-07-17

VISITORS STATISTICS (2020-07-17)

1. Sweden 12 047

2. Europe 27 378
3. Russia 5 379

4. Nederland  5 237
5. Germany  4 237
6. USA  3 636

7. Asia  2 827

8. Ukraine 2 116

9. Denmark  975

Copyright © Skottefederationen 2019 All Rights Reserved

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.

Acceptera