Resa med hund

Flyga med hund !

Det finns olika regler och regler för att resa med flyg med djur, beroende på destinationen. Så boka din resa med gott om tid och presentera de ursprungliga versionerna av ditt husdjurs dokument. Dokumenten omfattar import-, export- och transitpapper samt hälso- och vaccinationsbevis och även ett husdjurs-pass som du kan skaffa hos din veterinär. Om ett djur inte får komma in i ett land eftersom det inte har fått de nödvändiga vaccinationerna måste ägaren betala för returflyg.


Ha hunden i kabinen eller incheckad !
De flesta flygbolag tillåter att mindre hundar och katter tas med i kabinen. Då krävs en specialväska eller bur. Reglerna för vikten av husdjur och transportväska kan variera mellan bolagen, och en kostnad för att ta med djur kan tillkomma. Olika bolag har även olika regler för hur gammal hunden måste vara, kolla alltid med flygbolaget vad som gäller.


För hundar som tillåts flyga i kabinen kan det kosta mellan 200-1 500 kronor.


Ska den flyga i lastutrymmet kan det kosta från 350 kronor och uppåt. Det finns viktbegränsningar för hur mycket hund plus bur får väga. Även här har flygbolagen egna regler, så du måste fråga om det innan du bestämmer dig.


Observera att alla husdjur som ska resa inom EU numera behöver ett eget pass.

EU-passet kan också användas när ditt sällskapsdjur reser till ett land utanför EU.

Passet kan införskaffas hos veterinären.


Tänk dock på att ditt djur måste vara identifikationsmärkt och vaccinerat mot rabies innan passet kan beviljas.Många smittsamma hundsjukdomar är mycket vanligare i andra länder än i Sverige. Ansvaret för skyddsåtgärder vilar helt på dig som djurägare och det är en hel del du bör tänka på för att minska risken för att din hund utsätts för onödig smitta.


Det finns olika regler och regler för att resa med flyg med djur, beroende på destinationen. Så boka din resa med gott om tid och presentera de ursprungliga versionerna av ditt husdjurs dokument.


Dokumenten omfattar import-, export- och transitpapper samt hälso- och vaccinationsbevis och även ett husdjurs-pass som du kan skaffa hos din veterinär. Om ett djur inte får komma in i ett land eftersom det inte har fått de nödvändiga vaccinationerna måste ägaren betala för returflyg.


De flesta flygbolag kräver att du måste ha en IATA-godkänd bur vid transport av sällskapsdjur. Dessa hyrs i enstaka fall ut av flygbolaget mot en avgift. En majoritet av flygbolagen rekommenderar en så kallad ”Sherpa bag”, det vill säga en halvhård väska/bur. 


skyscanner.se hittar du information om vad det kostar hos olika flygbolag att flyga med hunden.


Större djur måste checkas in som bagage.
Generellt räknas husdjur i kabinen som handbagage vilket innebär att du bara kan ta med ett. Flygbolagen kan också ha begränsningar på hur många djur som får vara i kabinen – var ute i god tid när du bokar. Ta reda på lokala regler
Samma regler gäller för samtliga EU-länder, kolla vad som gäller på Jordbruksverkets hemsida. Du kan även höra med ambassaden för det land du ska resa till vilka specifika åtgärder i form av avmaskning eller vaccin som gäller för just den destinationen.


Avgörande råd
Här är fem saker att fixa när du reser utomlands med husdjuret:
1. ID-märkning av hund. Glöm inte registrera märkningen. Bra om hunden smiter så det går att lokalisera den. Finns djurID.se & Jordbruksverket där hunden kan spåras.
2. Skaffa EU-pass för sällskapsdjur.

3.Hundar som reser till Storbritannien, Irland, Finland och Malta ska avmaskas mot rävens dvärgbandmask.

4.Danmark kräver vaccin mot rabies, minst 21 dagar före avresan.Vaccin mot

Leptospiros är önskvärt men ej krav.

5. Norge kräver avmaskning mot rävens dvärgbandmask.

6. Ta giltig vaccination mot rabies. – Var ute i god tid. Senast 21 dagar innan avresa.
7. Försäkring.
8. Anmäl till tullen vid tillbakaresa.- Kan också vara bra att kontrollera med landets ambassad vilka regler som gäller. Och glöm inte bort länder som du eventuellt passerar på vägen.

Att tänka på inför bilresan med hund:
• I bilen ska buren vara fastspänd och gärna krocksäker. Sitter inte djuret i bur kan du använda ett säkerhetsbälte som är anpassat för ditt djur.
• Under längre sträckor måste du rasta hunden samt förse den med vatten.
• Lämna aldrig ditt djur i bilen utan tillsyn, tänk även på att det snabbt blir kallt i en bil som står parkerad.
Att tänka på inför tågresan med hund och katt:
• För resor med tåg finns det särskilda avdelningar där djur är tillåtna. Se till att kolla upp vad som gäller vid bokning.
• Se till att rasta hunden ordentligt innan avfärd och kolla om det finns något längre stopp för en kortare kisspaus.
• Ta med vatten och vattenskål.
Är du en av de som har valt att skippa den svenska julen och istället ska resa utomlands med ditt husdjur? Då finns det en del att hålla koll på.

Hur hittar jag ett husdjursvänligt rum?
Det finns flera sätt att söka efter ett husdjursvänligt hotell online. Vissa är mer effektiva och användarvänliga än andra. Här är våra rekommendationer för en snabb, enkel sökning:


Booking.com - Ange din destination, datum och hur många gäster på deras hemsida. Klicka på "sök" och leta sedan efter flikarna på vänster sida av sidan. Klicka på "Facility" så kan du filtrera din sökning efter "Husdjursvänliga" -platser.


Tripadvisor.com - Trip Advisor är inte bara för hotell- och restaurangrecensioner längre. De har nyligen lagt till ett filter i deras sökmotor för hotell och hyror, så att husdjursägare enkelt kan välja husdjursvänliga alternativ.


Google Hotel Finder - Lita inte bara på din grundläggande Google-sökning för att hitta det bästa husdjursvänliga boendet. Google har utvecklat en specifik sökmotor just för detta behov. Sätt in din destination, datum och sök sedan efter de bästa priserna. Google låter dig sedan filtrera efter husdjur under "Bekvämligheter."


Airbnb.se - AirBnB har blivit ett besök för personer som reser billigt eller för dem som söker lyxig lägenhet. Ibland kan du boka en natt på någon soffa och spara Fluffy en plats också! När du hittar en plats inom din budget klickar du på "Bekvämligheter" så berättar du om rummet är husdjursvänligt eller inte. Även om denna metod för sökning inte är lika effektiv som de andra på listan, kan du fortfarande hitta några bra erbjudanden mycket enkelt.


För USA/Kanada:Petswelcome.com
Europa:Bringfido.com

CityMaps2Go, offline karta.


CityMaps2Go är en riktigt bra och användarvänlig karta och kan brukas offline för att förhindra onödiga roaming kostnader. 


Dessutom ser du alltid var du är på kartan (som en röd pil), även om din mobil är nedkopplad.


Det bästa är att du i lugn och ro hemma innan resan kan skapa en lista över platser du planerar besöka. Hotel, sevärdheter,restauranger du är nyfiken på eller vart är utställningen finns.


Kolla upp tågstationer eller bussar i närheten mm


Ladda ner i iOS App Store | eller Google Play

Denna websida vill ha ditt godkännande att vi använder statistik om antal besökare (inget personligt). This website tracks visitors (not person) only for statistic, we want you too help us by admitt this!

Acceptera