Träna din valp

Barn och hund är en fin kombination i synnerhet om vuxna handleder. 

Frågan är inte hur hunden är mot barn, utan hur barnen är mot hunden.

Det kan vara tacksamt för barn att tidigt lära sig ansvar om allt vad det innebär att ha hund.


Det finns många sätt att träna din nya valp på, och den goda nyheten är att din valp definitivt vill lära sig! Innan du låter din valp få full tillgång till huset, se till att lära dem husreglerna och undvika olyckor.


Här är alla saker du behöver tänka på när du börjar träna din nya valp.


Belöna dem generöst

Hal några små godbitar på dig när du låter din valp utanför för att gå och göra sina behov.


När de har lyckats se till att starkt berömma och belöna dem . Din valp kommer snabbt att associera den positiva förstärkningen de får med att sköta sig, och de får idén att de ska göra om det där.


Så snart du låter din valp ta steget och ta dem utanför

När du först börjar leka med dem så snart du släpper ut dem. Innan du introducerar din valp till sin nya favoritleksak, ta dem utanför och låt dem utforska själv.

.
Använd ett kommandoord, som "kissa," "ut", eller vad som helst som fungerar för dig för att signalera till din valp att det är dags att gå ut och lindra sig själva. Även om du har en grind i din trädgård bör du börja med valpen i koppel så att de vet att det är dags att göra sina behov och inte leka.


Om du är hemma med din valp hela dagen, bör du fortfarande hålla dem i antingen en hundleksak eller i sin låda om du inte kan hålla all din uppmärksamhet på dem. Låt din valp ut varannan till två timmar för att se till att de inte sitter i sitt trånga utrymme med en full blåsan eller tarmen.


Instängning kan verka som en straff, men det kommer att hjälpa.


För många kan tanken på att begränsa en helt ny valp till ett visst område i huset eller en låda kännas hemskt. Att höra din valp ropa/gny kan definitivt sätta din viljestyrka på provet, men att hålla din hund i ett tillräckligt litet område kommer snabbt att lära dem att inte bryta sig ut.


Inlärningsträning är effektiv av många skäl. Din valp vill inte lindra sig på ett litet utrymme som de inte kan lämna.


Att låta sin valp vara i valphage eller låda hjälper också till att skydda din valp. Till exempel, om du inte är hemma och låter din valp få fri regeringsrätt för huset, kan de komma in i något giftigt eller fastna någonstans.


Så småningom, med korrekt träning, kommer din valp att betrakta det utrymmet som sitt eget, personliga territorium. Det kommer att vara en säker plats för dem att dra sig tillbaka till när de känner sig överväldigade eller bara vill ha lugn och ro. Du kan hitta dem ta en tupplur där efter val innan det länge, och de kanske till och med föredrar det framför dina mänskliga möbler när de letar efter en viloplats.


Undvik att skrika åt dem om du hittar en olycka

Om du lämnar din valp i deras låda och du återvänder hem till en smutsig situation, motstå lusten att vara irriterad på din valp eller skrika åt dem.
lDin valp kommer inte att associera straffet med olyckan, eftersom du inte fångade dem i handlingen.


Att skrika på din valp kan faktiskt leda till motsatt effekt  - de kan börja med undergiven urinering för att bevisa att de inte är ett hot. De kan också utveckla neurotiskt beteende, som att gömma sig eller till och med äta deras bajs för att undvika straff.


Du kan använda tidningar för att träna din valp inomhus

Om du bor i en fem våningar eller du får en valp när det fryser kallt ute kan det vara svårt att släppa ut din valp varje par timmar. Det betyder inte att du fortfarande inte kan träna din valp framgångsrikt hur man göra sina behov utanför. Lägg in tidningar eller ett tygdrag i valputrymmet som du hjälper din valp att använda som nöd toaletten. 


Att ge din valp i ett sömnschema kan också hjälpa

Nu kommer du inte att kunna magiskt diktera när din valp ska somna och vakna, men för att se till att din valp kan växa till en hund som kan lindra sig själv enligt ditt schema kommer du att vilja skapa en rutin för din valp.


Till exempel måste valpar urinera inom en halv minut eller så efter att de vaknar upp. Om du vill göra några saker på morgonen innan du går din valp, kanske de ska sova i sitt trånga utrymme - inte i ditt rum - så att de inte vaknar så fort du gör det.


Omvänt, många tycker om gå ut med sina valpar direkt på morgonen hjälper dem att slå slumrknappen ett dussin gånger, så du kanske vill att din valp ska sova i samma rum som du.


Det kan ta en del försök och fel, men du och din valp kommer att hitta ett spår när det gäller att lindra sig på rätt sätt. Genom att ta ut valpen vid samma tidpunkter under dagen - i början, och sedan långsamt lindra dem till fyra till sex timmar istället för varje timme - vet de när de kan förvänta sig att gå ut och sköta sina behov. Hundar trivs med strukturen, och detta kommer också att hjälpa till att stabilisera din relation med din valp. 


Vikten att gå på valpkurs


 • Du och hunden gör något roligt och spännande tillsammans, vilket stärker er relation. En modern, välutbildad instruktör gör att du får ta del av den senaste forskningen när det gäller både uppfostran, inlärning och hundkunskap. Det har hänt mycket på den fronten de senaste åren.


 • Din hund får upptäcka nya platser och miljöer, vilket är värdefull miljöträning för framtiden.


 • Valpen får socialisera med både olika sorters människor samt andra hundar av olika raser.


 • Valpen tränas att fokusera på dig, att det är dig den ska lyssna till, trots att det finns annat spännande runtomkring. Att ha en bra kontakt är ovärderligt i livet med hund.


 • Valpen lär sig att slappna av, att kunna vara lugn och trygg i olika miljöer och med andra människor och hundar runt omkring.


 • Du träffar andra hundägare som kanske kan bli både promenadkompisar, lekkompisar till valpen och någon som kan hjälpa dig att ta hand om hunden ibland.


 • Du får ett seriöst forum för att utbyta idéer, tankar och lyfta frågor. Troligen kan du också själv bildra med mycket som de andra hundägarna har nytta av.


 • Familjen är ofta välkommen på valpkurser. Även om du själv har stor hundvana kan övriga familjemedlemmar lära sig mycket och stärkas i sin nya roll.


 • Du får hjälp med att se på din hund, och dig själv, med andras ögon. Det kan vara både stärkande och en viktig ögonöppnare.


 • En kunnig instruktör, och/eller seriös hundklubb kan bli ovärderlig hjälp och bollplank även när hunden blir lite äldre, både när det gäller att få hjälp med vardagsproblem och träning.


 • Bra vardagslydnad är enormt viktigt för ett härligt hundliv tillsammans. På valpkursen får du personlig rådgivning och feedback och tips på bra, beprövade metoder att arbeta med.


Lek ”rapport”
Här behövs två personer som hunden omväxlande ska gå till när ni ropar på den. Vill du göra det lite svårare, be hunden bära med sig något och lämna till den som ropar. Ännu svårare blir det om ni är ännu fler, och så ska hunden gå till rätt person. Kom ihåg att belöna rikligt!


Byt promenadrunda
Inget är så stimulerande som nya platser och nya dofter.


Ge hunden ett dagligt jobb
Kanske kan den hjälpa dig att hänga tvätt/plocka upp tvätt i tvättkorgen och ge dig, hämta vedklabbar till brasan i boden eller väcka barnen? Det är bra mental stimulan.

Köp ett hundpussel/en aktivitetsleksak
Det finns många olika varianter och svårighetsgrader som kan hålla hunden sysselsatt en lång stund, givetvis är du med och hejar på. Du kan också göra egna leksaker.


Låt hunden jobba för maten
Lägg torrfoder eller godis i en pappkartong, handduk eller plastflaska.Uppmuntra hunden att leta, gräva och krafsa för att få fram sitt foder. Låt den jobba lite för maten men se upp så den inte kan få i sig till exempel plastkorkar eller annat olämpligt. Har du en hund som äter och sväljer ”allt”?


Skippa denna övning.

Bestäm träff med en kompis
Att få leka med, eller bara träffa en annan, trevlig, hund är både kul och stimulerande. Att träffa nya människor , eller andra djur, är också spännande och låter hunden använda alla sina sinnen.


Fixa en grävgrop åt hunden
Har du en trädgård och kanske till och med en övergiven sandlåda – perfekt. Här kan du gömma leksaker eller annat kul hunden ska gräva upp. Fungerar lika bra med snö eller en lövhög.


Lek monster
Här får du förstås känna in och vara lyhörd så att inte hunden blir rädd. Men känner sig hunden trygg med dig kan du smyga på den och vara lite läskig och jaga den, och sen byter ni, så att du är rädd för hunden. Avsluta med kramkalas.


Upptäck en ny miljö
Kanske kan hunden få följa med till djuraffären när ni ska köpa foder, prova att åka hiss, buss, sitta med på uterestaurangen eller titta på fåren på 4H-gården? Det ger fin mental stimulans. Är det okej för jobbarkompisarna att den får följa med till jobbet en sväng? De flesta hundar är nyfikna av naturen, men ta det varligt om du har en försiktig hund, det ska vara en trevlig upplevelse.


STIMULERANDE LEKAR

Gömma godis/leksak
Välj något ätbart hunden gillar med stark doft eller kanske en populär leksak, tuggben – och göm. Visa gärna vad hunden ska leta efter först och gör det inte alltför lätt om hunden är snabb men du kan alltid trappa upp efter hand. En del hundar ger upp snabbt och ber matte/husse om hjälp men uppmuntra den att fortsätta leta. Perfekt övning för att träna uthållighet.


Hjälpredan
Varför inte träna hunden till något användbart, som till exempel hämta posten, tofflorna, kopplet, eller plocka upp när du tappar något … Du kan också lära din vovve att öppna skåpsluckor och lådor, hunden får lättare grepp om du binder en handduk eller ett snöre i handtaget. Har du en lättlärd hund med stor räckvidd kan det vara bra att tänka en gång extra innan du tränar in detta, om det finns lådor du inte vill att hunden ska komma åt kan det vara bra att skippa den här övningen.


Låt någon annan ta en promenad med hunden
Andra människor går andra vägar och gör annorlunda saker. Är det en person hunden – och du – känner er trygga med blir det kul och nytt.


17. Byt ut leksakerna
Det kan vara lätt att förköpa sig, och har du ett lager, låt bara hunden ha några leksaker i taget. Sedan kan du plocka fram och byta ut lite då och då så blir de nya igen.


18. Ge hunden något att tugga på
Ett märgben eller tuggben kan hålla hunden sysselsatt ett bra tag. Men håll ett vakande öga på tuggeriet så att hunden inte sätter i halsen.


Lär hunden något nytt
Kanske ett partytrick, eller gå all in för lydnadsövningarna, hunden bryr sig inte i fall den tränas att falla död ned på ordet ”Pang” eller göra en perfekt apportavlämning. Det är uppiggande mental stimulans för vovven. Huvudsaken är att den får lära sig något nytt på ett trevligt, positivt sätt. Kanske har ni några gamla trick att damma av också?


Gosa, mys, klappa och prata med hunden
Att ge hunden din odelade uppmärksamhet är guld värt. Beröring gör att både två- och fyrbenta mår bra och att få hunden att känna att den är betydelsefull och älskad kan få den mest uttråkade hund på gott humör igen.


Hundens Signaler

Se  din hunds signaler ! När den vill att du ska hitta på något kul - gör det - låt inte din hund vila för länge.


Belöning

Belöna din hund på varierande sätt, ibland med små godisbitar, ibland med en leksak och alltid med din glada röst.


Källa: Puppyleaks


Utomhus

Utomhus kan du be hunden gå på murar och stockar och gömma saker som hunden får leta efter. På det sättet tycker hunden att du är mer spännande än andra hundar, harar eller joggare.


Lägg undan mobilen

Lägg undan mobilen när du promenerar så att du och din hund är tillsammans på riktigt.


Bestraffning

Bestraffning är en dålig lösning som bara har effekt en kort period och dessutom gör hunden undergiven och passiv.


Inomhus träning

Träna din hund mentalt inomhus ett par gånger varje dag. Göm tex pyttesmå godisbitar i rummen. Ett trettiotal bitar tar dig några minutrt att gömma, men hunden 15-20 min att hitta. Du kan också träna små enkla konster med din hund eller ge den askar med något gott att öppna.


Denna websida vill ha ditt godkännande att vi använder statistik om antal besökare (inget personligt). This website tracks visitors (not person) only for statistic, we want you too help us by admitt this!

Acceptera