Insändare

"Skottar och möss"
av Peter van der Steen

Varje år . . .  

Var det en hundsutställning i Leiden (Holland) där jag är uppväxt.

Tillsammans med min pappa gick vi och tittade på hundar på utställningar, och jag var alltid uppspelt för att åka dit. Hemma hade vi en familjehund, men nu ska jag berätta om ett speciellt minne.


Efter att vi besökt hundutställningarna i flera år, var det just något speciellt som fångade min nyfikenhet. På utställningen satt en kvinna satt alltid fint uppklädd i sin skotska dräkt och satt med sina hundar mitt i valphagen med 6-7 livliga skottar runt omkring sig.


Jag och min far stannad alltid ett stund och talade med kvinnan och det kändes så familjärt och trevligt att se henne varje år. Hon berättade att hon hette Bernie och hon hade alltid massor av spännande historier att berätta som handlade om hennes skottar och deras äventyrliga jaktinstinkter blandat med komik. Hon schasade ofta bort folk och barn om de kom för nära valphagen. Bernie sa alltid att hundarna är jägare och kan bitas. Bernie var en skotskt kvinna född i Skottland, med en kompakt kropp och rött hår och royalistisk temperament. Bernie´s kennel hette ¨Mackenzie´s Clan¨ namnets härkomst kom ifrån hennes släkt i Skottland. Bernie hade egen uppfödning och ställde ut sina hundar runtom i hela Europa.


Bernie och hennes hundar ingav respekt.

Efter några gånger fick jag lov av Bernie att klappa några av dem under tillsyn.

När jag blev äldre tonåring sparade jag penger ifrån ett jobb efter skolan. Min första hund blev en Airedale Terrier 1977 som jag döpte till Berka. Genom att jag dagligen hade Belka som min följeslagare vid min sida, lärde jag mig också lite om grundtrimmning ifrån en uppfödare. Men en tanke hade börjat växa och gnagde i mitt bakhuvud hur skulle jag gå tillväga när Belka skulle utställas?


Jag kom på en plan att kontakta Bernie, jag visste att hon trimmade andras hundar ifrån kunder.
Jag kontaktade henne och jag fick pröva utställningstrim, under hennes överseende såg hon att jag kunde lära mig detta.

Det blev början på en lång vänskap imellan oss och jag besökte Bernie allt oftare hemma hos henne och jag var alltid så imponerad av hennes terriers, dom var så distinkt specialla i sitt sätt och utseende.


Bernie hade en stor flock skottar ca 12, jag fick alltid ett känsla av att hundarna verkade hålla koll på mig, varja steg, rörelse och ord noterade dom. Hon berättade att hon hade flyttade med sin man till Holland då hennes man fick arbete som pilot hos KLM. En dag frågade Bernie mig att om jag kunde tänka mig att passa på huset och hundarna. Hon berättade att hon senare skulle åka till en utställning i Belgien, jag sade direkt ja och jag tyckte det skulle bli jättespännande och jag vart inte ett dugg orolig då jag var van med hennes hundar.


Insändare skickas till

Flockledaren hette Tinker,

en liten silverfox brindle med disstinkt utseende lättvälvd nosrygg (sk.ramsnos) ett svart huvud och tillika svarta fötter. Tinker´s speciella uttryck var att man direkt kunde avläsa på honom att här är det jag som bestämmer. Bernie berättar mig att jag ska inte ta ögonkontakt med Tinker, då blir han arg. När jag ofta besökte Bernie och fick trimmlektioner satt Tinker alltid och studerade mig och höll utkik vad jag gjorde. Hela flocken med sina svarta mandelögon iaktog allt och såg distinkt och avläste allt i ens ögon, och de hade en tydligt rangordning de yngre fick mycket tillrättavisningar och stryk av de äldre erfarna hundarna. Även när Bernie var hemma så kunde jag ej röra mig fritt i huset, då och då kom Tinker och hans vänner och stoppade mig genom att visa tänderna. Jag var aldig ängslig eller rädd eftersom Bernie berättade för mig mycket om rasen och hur jag skulle agera, det stödet hjälpte mycket.


Ett rött stilfullt tegelhus låg i utkanten av en liten by och där fanns en stor gårdsplats rymmligt för alla hundarna, Bernie hade mycket problem med möss runt huset, som löste sig av att hennes hundar tog hand om detta. Flocken fångade många möss och Bernie fick ofta plocka bort dem som inte blev uppätna, ingen rolig syssla. Bernie sparade några av mössen och lade dem i en plastpåse och förvarade dom i frysen eller kylskåpet. Ibland sparade hon en påse till att ta med på utställning där hon även hade en i fickan för att hunden skulle visade sig bättre.


Bernie berättade att skotten kan vara mycket envis och inte vill gå i ringen och ibland sätter sig hunden protesterande mitt i ringen.

Då kom en plastpåse med döda möss väl tillpass och hundens intresse vaknade till.


Den dagen närmade sig då jag skulle passa på huset och hundarna och jag blev en aning nervös, även om Bernie gav mig de bästa intruktionerna. Dagen då Bernie åkte till Belgien och jag vart ensam med alla hundarna till min stora glädje gick det fantastiskt bra , jag plockade bajs och fyllde på vattenskålar.

När jag kom ut på gårdsplatsen fick jag en känsla av att flera av hundrna satte sig runt mej och studerade mej.

Nu begick jag ett misstag genom att titta Tinker i ögonen, då var det kört.


Tinker kom till mig tassande på tårna och svansen stod rakt upp och han visade hur stora tänder han hade. Men jag hade inte glömt rådet Bernie hade berättat för mig. Glöm aldrig att ha en mus i fickan när du går ut till hundarna, och om Tinker blir jobbigt ge musen till honom. Och när Tinker fick musen och blev hela flocken helt plötsligt lugn.


När jag brukade sova över hos Bernie låg jag i gästrummet, dörren var öppen och någon gång under nattens timmar kände jag något som lagt sig på mig. Jag trodde att det var huskatten som strök omkring men nej, det var Tinker som nu var i min säng.

Jag tittade i Tinkers ögonen och det hände ingenting men jag noterade att hans svans viftade försiktigt av glädje. Från den dag vi blev Tinker och jag bästa vänner och jag fick även trimma honom av Bernie så som jag lärt mig.


Jag har lärt mig otroligt mycket om skotter, det har hänt mycket sedan 70-talet med hundarnas temperament.

Under min uppväxt fick jag förtroendet och tilliten att visa upp flera skotska terrier´s från vitt skilda kennlar i Holland.

Bernie´s hade en fin tik ”Whoopee” hon fick genom flera tävlingarna ett diplom nl ch. genom all min omsorg.


Jag vill speciellt skicka ett stort hjärtligt tack till Bernie i himlen.......


Varma hälsningar Peter .....


Denna websida vill ha ditt godkännande att vi använder statistik om antal besökare (inget personligt). This website tracks visitors (not person) only for statistic, we want you too help us by admitt this!

Acceptera