Monika Knutsson-Hall

Monika Knutsson-Hall In memoriam

24 juli 1936 -14 april 2023
Monika Knutsson-Hall har stilla somnat in i sitt hem i Skivarp, Skåne.

Det är få uppfödare som hade mer erfarenhet eller rönte större framgångar med sina hundar än Monika Knutsson-Hall. Hennes mål var att föda upp och visa kvalitetsskottar under kennelnamnet Floreo. Kennelnamnet emanerar från hennes kärlek till naturen och alla hennes hundar fick namn från växtriket.

Monika var verksam inom skotterasen sedan 1950-talet. På senare år var hon inte lika aktiv men det fanns alltid en skotte hos henne. Hon var en av initiativtagarna till Skottefederationen och har aktivt arbetat med klubben i många år. Hon deltog i den lokala avdelningen i Skåne för Skottefederationen fram till sin bortgång.

Otal är de trimkurser där Monika har försökt förmedla sina kunskaper till andra skotteägare. Hon har varit en mentor till många skotteägare och till nybörjare inom rasen. Man kunde alltid vända sig till Monika för att få råd. Ibland var det inte alltid det man ville höra men det var raka besked och oftast med backspegeln i hand så insåg man att hon hade rätt.

Genom åren har Monika dömt skottar i Sverige, men också i övriga Norden samt UK.

Monikas intresse för skottar startade när hon lärde känna en annan känd uppfödare, Birgit Westerström kennel Ferox. Kennel Ferox var mycket framgångsrik genom åren och betydde mycket för rasen. Det som förde Monika och Birgit samman var inte bara hundar utan även ett stort hästintresse.

Monikas första skotte var en vetefärgad hanhund som hette Ferox Fyr och sen var det skottar för hela slanten.

De stora framgångarna startade när hon köpte tiken Ferox Focula från Birgit Westerström. Fortfarande i dag går Floreos tiklinje hela vägen tillbaka till Ferox Focula.

Genom åren har det fötts många champions i kennel Floreo men det var inget som Monika höll räkning på. Några kända hundar värda att nämna är Floreo Musseron, Floreo Mentha, Floreo Genista, Floreo Tistron. Alla dessa hundar har betytt mycket för skotteaveln i Sverige.

Monika lade alltid stor vikt vid korrekt typ och många gånger kan man direkt se att det är en hund från Floreo.

Det var en stor sorg för Monika när Dan Ericsson gick bort. De hade en djup vänskap och samarbete genom åren.

Monika kommer att saknas av många.

Samtliga foton blir större om du klickar på dom.

Klicka på resp foto för att se dem större.

Begravningen ägde rum 12 maj i Skivarps kyrka.