RASEN

Rasen och Avel

Skotsk Terrier, faktaruta

Grupptillhörighet: Grupp 3, terrier

Urspungsland: Storbritannien

Mankhöjd: 25 – 28 cm Vikt: 8,5 -10,5 kg

Päls & färg: pälsen skall vara sträv och ligga väl an mot kroppen. Den skall bestå av tät underull och sträva täckhår. Färgen kan vara svart, vetefärgad eller brindle (tigrerad) i vilken nyans som helst. Pälsen måste trimmas regelbundet samt kammas och borstas kontinuerligt.

Exteriör sammanfattning: Skotsk terrier är en kraftig, kompakt hund med korta ben och mycket djup välutvecklad kropp. Huvudet skall vara förhållandevis långt med kraftiga käkar, mandelformade ögon och tunna upprättstående öron. Ryggen skall vara kort och plan. Svansen skall bäras upprätt och påminna om en morot till formen. Bakstället skall vara kraftigt och muskulöst. Fram- och bakställ skall vara välvinklade. Rörelserna skall vara fria.

Egenskaper: Skotsk terrier är en självständig, envis hund med stor integritet och en mycket god förmåga till anpassning. Rasen är lättfostrad och trivs utmärkt tillsammans med barn och andra hundar; det är inte en utpräglad enmanshund. Rasen utvecklas bäst i en uppskattande miljö och behöver få regelbundna promenader för att må bra. Inomhus är rasen mycket lugn och anpassar sig lätt till skilda miljöer